Nordahl Grieg Fredsfond - FRED - BASISINTEKT, KARBONBALANSE og KLIMA


Kommunistene i Tyrkia protesterer mot USA i Istanbul:4/9-16 ble det båret en parole i Istanbul: `Landet er vårt! Vi gir aldri etter for fanatiske ekstremister eller yankees!`
Medlemmer av det tyrkiske kommunistpartiet sendte dette brevet til Barack Obama høsten 2016: 

`Barack Obama! Landet ditt gjorde alt for å bli `verdenspoliti` da dere ble skremt av den store oktoberrevolusjonen og progressive i Europa ble ødelagt i 2. verdenskrig, kanskje den verste krisen i kapitalismens historie. I årevis spilte dere rollen som krigere, infiltrerte i borgerkriger, massakrer, henrettelser og brøt menneskerettigheter. Dere finansiert skitne kriger, narkotika-smugling og støtte til blodige diktatur og reaksjonære kupp-makere.

Og da menneskehetens største seier, sosialismen, gikk tapt, ga deres imperialistiske grådighet ikke annet enn døden til hundrevis av millioner, fra Balkan til Kaukasus, Sentral-Asia og via Midtøsten til Afrika. Dere tvang mennesker, som har levd fredelig sammen i århundrer, til å slakte hverandre i borgerkrig i tidligere sosialistiske land. Da jihadistiske terrorister, alet opp og organisert av dere, mot Sovjetunionen, siktet seg inn mot deres eget land, invaderte dere Afghanistan og prøvde å tilintetgjøre Irak under dekke av skamløse løgner.

Selv ikke dette har tilfredsstilt grådigheten deres. Med `den arabiske våren` ville dere `skape demokratier` som vil bukke for dere og skifte ut arabiske regimer, som dere har støttet i flere år. Dere startet kriger som har ført dere inn i blindgater, i Syria og Libya. Jihadist-monstrene dere skapte, startet sitt blodbad i Afrika, der dere har massakrert for å utbytte og slavebinde mennesker over flere århundrer allerede. 

Blodsutgytelser og titusener barn som dør uten legehjelp, tusener voldtatte og slavebundete kvinner, nedslakting av hundretusener, ofre for halshugging og kannibalisme, har landet ditt med sine imperialist-allierte ansvaret for.

Barack Obama! Deres amerikanske drøm er for lengst over. Dere viser det når dere i USA tillater politi-offiserer å drepe minoriteter, først og fremst nettopp afro-amerikanere, på åpen gaten uten å nøle. Dere skaper ulikheter i USA som gjenspeiler ulikheter i verden og gjør hundretusener hjemløse for å sikre en håndfull finans-fyrster et liv i luksus, mens millioner fattige ikke får helsestell fordi de ikke har forsikring og millioner `fremmedgjøres` som illegale immigranter på flukt fra massakrer utført av narko-bander, fordi de går arbeidsløse i sine egne land som dere utbytter til det ytterste. 

What can explain better the bigotry when you endlessly talk about peace and how this beautiful concept of humanity does not befit you?

For å mette grådigheten i det `militær-industrielle komplekset` og monopolmakten, som ble avslørt av Dwight D Eisenhower og John F Kennedy, ble Kosovo mål for den verste USA-bombingen på en enkelt dag mens to USA-ungdommer massakrerte 12 av sine venner og en lærer og så begikk selvmord på en skole i Colorado. Hvordan skal vi forklare at dere er så blinde når dere samtidig taler om fred og gir uttrykk for en vakker forståelse av humanisme? 
 
Barack Obama! Dere har utbyttet og fortsetter å utbytte vårt land, våre ressurser og våre folk i årevis med enorm assistanse av kollaboratør i Nato og CIA, som har slaktet intellektuelle og revolusjonære, kun fordi de var venstreorienterte progressive som forsvarte landets sjølstyre?  Dere tar for gitt at folket vårt må leve i reaksjonært mørke med generaler dere kaller `our own boys`. Dere terroriserte vårt vakre land for å tilfredsstille profitt-begjær etter 11/9 akkurat som dere gjorde i Latin-Amerika med marionettene deres der. Slik har dere latt AKP overta styre og stell i Tyrkia ved hjelp av folk som Fethullah Gülen som dere har brukt i over 40 år.
Etter de `kostbare tapene` under Korea-krigen og Vietnam-krigene må dere nå i stedet satse på billige bakkesoldater som vil dø i krigen dere styrer i Nord-Syria. 

Barack Obama! Vi vet at dere lot Sovjetunionen stå alene mot nazistene som invaderte Polen, 1/9-1939, med håp om å slå to fluer i samme smekk. Likevel ble 1. september begynnelsen på en verdenskrig, som endte med det bitreste nederlaget for imperialismens antihumanisme. 1/9 var altså en innledning til kampen for fred og humanisme for oss.

30. august, 2 dager før datoen 1/9, er en spesiell dag for folket vårt. 30/8-1922 fikk Tyrkia en avgjørende seier for landets nasjonale samling, da vi slo tilbake den greske arméen, støttet av britiske imperialister, som startet krig mot oss for 97 år siden.

Vi vet at dere verken kunne eller ville godta den tyrkiske republikken av 1923 like lite som den store oktober-revolusjonen i 1917. Selv et Tyrkia i hendene på kompradorene Menderes, Demirel, Evren, Özal og Erdoğan er ikke nok. Dere krever mer og er aldri fornøyd.

De 2 dagene med spesiell historisk betydning for oss, minner oss nok en gang om at fallitten for humanismen i Tyrkia blir stanset. Til slutt overvinner arbeiderklassen i verden og Tyrkia mot alle skitne triks dere måtte prøve å sette ut i livet for å forsvare kapital-makten deres.

Det drypper blod fra hendene dine, Barack Obama. Det vil alltid forfølge deg.

Lenge leve freden! Lenge leve friheten, likheten og brorskapet!
Den kommunistiske bevegelsens parti i Tyrkia, oversettelse, Per Lothar Lindtner, 24/12-16.
                 


Hellas -og Tyrkia-kommunister om NATO-operasjonen i Egeerhavet: Hva ligger bak?

NATOs operasjon i Egeerhavet og krig i Syria henger sammen: De imperialistiske konfliktene blir mer tilspisset. Tyrkia og Hellas involveres sterkt og spesielt. Kommunistpartiene i begge land, KKE og KP Tyrkia har vedtatt denne felles-erklæringen:

`Imperialistisk innblanding fra USA, NATO, EU, Tyrkia, Israel og kongedømmene i Golf-statene i Syria har vart i 5 år. Den har ført til hundretusener drepte og drevet millioner inn i den ytterste nød og på flukt. Nå kommer en ny og eskalerende fase i intervensjonen, en fase med åpen NATO-deltakelse og forberedelser på bakkeoperasjoner.
Det er åpenbart at Russlands militære intervensjon etter avtale med regjeringen i Syria, har endret den militære situasjonen. Av samme grunn økes NATOs tilstedeværelse i regionen ved å legge en krigsmarine i Egeerhavet under påskudd om å kontrollere flyktningestrømmen.
 
Kamp mot det kapitalistiske Russland ligger bak. Interessene til egne monopolgrupper skal forsvares for å sikre geostrategiske posisjoner, kontroll med råstoffer, egne transportruter og markedsandeler.      
Vi kommunister i Hellas og Tyrkia fordømmer den farlige utviklingen. For arbeidsfolk er utviklingen i Syria og rollen til imperialist-land og regjeringer i Tyrkia og Hellas farlig. Vi slår fast at deltakelse i NATO-operasjoner skader folket i begge land og ødelegger fredelig sameksistens mellom dem. For NATO anerkjenner ikke begge lands grenser og sjølråderett når krigsalliansen spiller mekler i forbindelsene mellom landene. Samtidig tjener det den euro-atlantiske imperialismen som instrument for NATOs aggresjon mot andre folk.
Nei til den imperialistiske krigen! NATO ut av Egeerhavet!

Oversettelse, Per Lothar Lindtner, Kilde: uz/dkp, 26/2-16.


Merkel besøker terror-sjef i Tyrkia.

Tyrkia tar livet av dusinvis skadde i Cizre.

Få timer før kansler Merkels statsbesøk i Ankara, massakrerte tyrkiske spesialstyrker folk i den kurdiske byen Cizre, sør-øst i Tyrkia, på grensen til Syria. Helsepersonell fant livløse kropper i en kjeller`, opplyste nestleder i det prokurdiske demokratiske regionspartiet, DPD, Kamuran Yüsek, 8/2-16 på en pressekonferanse i byen Mardin.  

De vasker hverandres hender. Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu mottar den tyske kansleren Angela Merkel, 8/2-2016.  Foto: Umit Bektas/ Reuters.

Tyrkias statskanal TRT meldte natt til 8/2-16, med henvisning til talspersoner i regjeringen at `60 medlemmer av Kurdistans Arbeiderparti PKK ble drept i en kjeller. `Det var en  tyngre eksplosjon, men ingen kamphandlinger`, sa representant for det folkedemokratiske partiet, HDP, Faysal Sariyildiz til nyhetsbyrået Firat News i Cizre. 

62 søkte dekning i kjelleren da de ble angrepet av spesialstyrker ifølge Sariyildiz. Flere var på forhånd hardt skadet, deriblant kvinner og barn. 9 ble drept i bygningen i forrige uke i en brann. Da hindret politiet biler fra brannvesenet å komme inn i bydelen. En ungdom ble skutt under forsøk på å forlate bygningen. 8/2-16 meldte provinsguvernøren da at `10 terrorister var satt ut av spill`.

Sariyildiz antyder: `De oppgir lavest mulige tall for å unngå internasjonale  reaksjoner, for sannheten er at de står bak brutale overlagte drap`. Det taler for at dette var en planlagt massakre`, skriver Firat News, `er meldingen om at politiet søndag 7/2-16 hentet en mengde lik-kister fra det lokale sykehuset`. 

Innenriksminister Efkan Ala sa i weekenden: `,2 måneders portforbud i Diyarbakir-Sur og Cizre er til 99,5 % avsluttet med militæroperasjonene`. Men samtidig ble det proklamert nye operasjoner i andre byer. 100 000 - 120 000 innbyggere har forlatt Cizre, fordi husene deres beskytes. Tidligere tett befolkete gater er i ruiner. Spesialstyrker har drept minst 224 sivile, deriblant 42 barn i kurdiske byer fra august 2015. Stiftelsen TIHV har menneskerettigheter i Tyrkia på agendaen når de skriver denne siste rapporten. Minst 31 av de drepte i Cizre døde som følge av skader etter beskytning og fordi politiet hindret ambulanser å komme fram til den beleirete bydelen.

Tyrkia-regimets krig mot kurderene sto derimot ikke på dagsorden under kansler Merkels beøk. Hun snakket med kollega Davutoglu og president Erdogan om 3 milliarder euro som skal overføres til Tyrkia for å stanse flyktningene på vei til EU-Europa. Samtidig kritiserte Erdogan US-regjeringen etter at spesialutsending fra president Obama, Brett McGurk, var på besøk i syrisk-kurdiske Kobanê: `Hvem er alliansepartner,  jeg eller terroristene i Kobanê?`

Erdogan krevde at EU og USA bekjemper kurdernes selvforsvarsenhet YPG som terrorister, selv om de slåss i Syria mot IS med USA- luftstøtte. Ifølge YPG har Tyrkia flere ganger de siste dagene angrepet kurdiske stillinger i Kobanê fra tyrkisk side av grensen til Syria. 

Oversatt for Friheten og radio Arbeidet, 9/2-2016, Per Lothar Lindtner. Kilde: JW/Nick Brauns, 8/2-16. Hvor er de norske mediene?


`Morderen Erdogan`:

Opposisjonen anklager Tyrkias ledelse for attentat mot den kurdiske advokaten, Tahir Elci. EU betaler Ankara for å avvise flyktninger.


En dag før EU-toppmøtet i Brüssel rystes Tyrkia av drapet på den kjente kurdiske juristen og menneskerettsaktivistenTahir Elci og leder advokatforeningen i Diyarbakir. Elci ble skutt på åpen gate i storbyen. Like før deltok han og andre advokater i protest mot ødeleggelse av unik historisk arv, som følge av tidligere operasjoner fra politiet i byen. De ville beskytte en skadet 4-fotet minaret, et historisk symbol på Diyarbakir.


Like etter pressekonferansen dukket en mann opp i nabolaget, skjøt ned Elci og forsvant fra stedet. `Så utløses en skyte-episode`, sa en journalist fra nyhetsbyrået Cihan om episoden. I tyrkiske medier spres viedeoer med sivilt politi som skjøt vilt rundt seg. Det var lett å se at en politimann ropte til en av attentatmennene om `å komme seg vekk før han ble sett`.


Rettsmedisinske undersøkelser viser at Elci ble drept med skudd mot nakken bakfra på lang avstand. Det tyder på at handlingen ble utfrørt av en skarpskytter, stasjonert i nærheten under kaoset som oppsto som følge av skytingen. 
  

Fra bisettelsen av menneskerettighets-advokaten Tahir Elci 29/11-15 i Diyarbakir. Foto: picture alliance/ Ahmed Kaplan/AA/ABACAPRESS.COM


Også 2 politifolk ble drept i skuddveksling med de ukjente angriperne. Nyhetsbyrået Dogan meldte også om skudd mot flere statsadvokater og andre advokater, som ville se åstedet for forbrytelsen. Automatvåpen og rakettkastere ble da brukt. Portforbud ble erklært i Diyarbakirs gamleby og i flere bydeler oppsto kamper med politiet.


Også i Istanbul gikk politiet voldsomt fram mot demonstranter, som beskyldte Erdogan for å stå bak mordet på Elci. Titusener, deriblant prokurdiske og sekulære tyrkere fra Tyrkias store sosialdemokratiske opposisjonsparti; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), som viderefører Kemal Atatürks linje, deltok i bisettelsen av advokaten i Diyarbakir. Også fra det forbudte kurdiske arbeiderpartiet, PKK, kunne en se faner i opptoget som ropte: `Morder Erdogan!`.


`Attentatet mot Elci viser hvor riktig vår besluttsomme kamp mot terrorisme er`, erklærte Erdogan lørdag, 26/11. `Det er uklart om Elci er offer for attentat eller bare havnet i kryssild mellom politi og terrorister`, hevdet statsminister Davutoglu. Nyhetsbyrået Anadolu, som styres av Tyrkia-staten, meldte at `Elci var offer for væpnet angrep fra PKK`. 


Derimot gikk både det prokurdiske demokratiske partiet, HDP, og advokatforeningen  ut fra at det var et `planlagt attentat` og viste til Elcis innsats for rettferdighet og fred. Det ble ikke tatt nådig opp av regjeringen og medier den kontrollerer. Elci ble arrestert 19/10, anklaget for `propaganda til støtte for en terrororganisasjon`. I en tidligere TV-debatt sa han at `PKK ikke er en terrororganisasjon, men et væpnet forsvar for kurdere. Ofte kalles de derfor terrorister`.

`Slike utsagn er i dagens Tyrkia den verste forbrytelsen`, het det 27/11 fra PKKs ledelse: `Elci ble drept av politikule fra gladio-enheter i president-palasset`. M.a.o. mener PKK at Erdogan og NATOs stay-behind-terrorister står bak.


27/11-15 startet også toppmøtet for EUs stats -og regjeringssjefer i Brüssel, også med Tyrkias regjering ringside. For å få ja til `bedre beskyttelse mot flyktninger på EUs yttergrenser` skal Ankara få 3 milliarder euro i bidrag. Offisielt skal de gå til underhold av syriske flyktninger i Tyrkia. Høyere tempo i forhandlinger om tyrkisk EU-medlemsskap og lettere adgang til visa-kort for tyrkiske statsborgere ligger også inne i tilbudet. Over havet fra Vest-Tyrkia til Hellas døde på ny flyktninger sist helg. I den vest-tyrikiske regionen Ayvacik ble 5 døde skyllet inn på stranden, deriblant 2 spebarn.


Redaktørene i den liberale dagsavisen Cumhuriyet, Can Dündar og Erdem Gül, appellerte 27/11 til forbundskansler Angela Merkel: `Ingen kompromisser på menneskerettigheter. Vi håper en best mulig løsning av flyktningekrisen ikke presser Dem til å gi avkall på forsvar av sivile friheter som ytrings -og pressfrihetene`, het det i det åpne brevet, skrevet og sendt fra sikkerhetsavdelingen i fengselet Siliviri. Journalistene ble i forrige uke arrestert for spionasje og publisering av hemmelige opplysninger.


Like før anklaget Erdogan Cumhuriyet for å offentliggjøre bilder av illegal våpentransport til terror-organisasjonen IS i Syria. Også to generaler en oberst i militærpolitiet ble arrestert sist helg med spionasjeanklager. I januar 2014 stanset de en lastebil-kolonnen på vei til Syria med ammunisjon.


Per Lothar Lindtner, 20/12-15. Kilde: JW/ Fuoco Savinelli, 30/11-15.       

Ankaras feilkalkyle -:

Nedskyting av SU-24-flyet undergraver tilnærmingen mellom Russland og Tyrkia. NATO-lederne fjerner seg fra Erdogans konfrontasjonskurs.


IS-banken Tyrkia: Et sentralt spørsmål i kamp mot terror-organisasjonen IS: Hvem sørger for finansene til IS og i hvilke land sitter støttespillerne? IS tjener millioner av dollar på å stjele olje fra Irak og Syria. Smugling går med store tankbiler, umulig uten stilltiende aksept fra land som grenser opp til IS-områdene. Først og fremst er det grunn til å kritisere Tyrkia under president Erdogan. Tyrkiske sosialdemokrater i CHP anklager medlemmer av Erdogan-familien for å tjene mye på den skitne handelen. Presidentsønnen, Bilal Erdogan, skal være største kjøper og profitør i denne illegalen forretningen med IS. 
    

Her er verden fortsatt ok: President Putin og hans tyrkiske kollega Erdogan under G-20-møtet i Antalya, 15/11-2015. Foto: EPA/ Mikhail Metzel / Ria Novosti / Pool/ dpa-Bildfunk.


Men også Strategic Studies Institute for den amerikanske krigsskolen US-Army War College har alt i vinterutgaven av tidsskriftet Parameters vist til at `det meste av oljen går til Tyrkia via tyrkisk-kurdiske mellommenn, der den raffineres, bearbeides til andre produkter og selges videre. David S. Cohen er sekretær i US-finansdepartement med ansvar for å hindre penge-flyt til terrororganisasjoner. Allerede i oktober 2014 pekte han på Tyrkias rolle i denne skitne businessen. Til Carnegie Endowment for International Peace sa han diplomatisk: `En oversikt fra siste måned viser salg av olje fra IS til svært reduserte priser via flere mellom-ledd, også noen i Tyrkia, som transporterer og selger oljen videre`.


Etter Tyrkias nedskyting av SU-24-flyet, 24/11, venter alle spent på hvor sterkt russerne vil reagere. For politiske observatører er det kanskje viktigere å finne ut hvorfor det hvite hus, trass i offisiell, men likevel halvhjertet støtte til Ankara, samtidig distanserer seg fra den åpne aggresjonen til en NATO-alliert.


Med henvisning til en medarbeider i US-administrasjonen, som ville være anonym, meldte Reuters omkvelden 24/11 at det russiske flyet ble skutt ned over syrisk territorium: `Det er resultatet fra det infrarøde kameraet`, noe som med sikkerhet betyr opptak fra en av USAs overvåkings-satellitter.


Dette åpner spørsmål om den anonyme kilden er en varsler, som ikke liker å være vitne til at verden sklir over i en 3. verdenskrig eller om den ene amerikanske hånden ikke vet hva den andre gjør i Syria-konflikten.


De fleste tar det for gitt at Tyrkia ikke ville skyte ned SU-24-flyet uten mektige kretser i USA i ryggen, selv om det ikke foreligger håndfaste bevis på det. Men det er sikkert at verken i det hvite hus eller i USAs UD finner vi supportere av Ankaras hasard. For resultatene fra siste Syria-møte i Wien og samtalen mellom Obama og Putin på G-20-møte i Istanbul viste at både utenriksminister Kerry og Obama tilsynelatende vil ha en diplomatisk løsning av konflikten. Men da vil planene til neocons i Republikanerne og Demokratiske hauker havne på historiens skraphaug.


Kun ved å fjerne Syrias president Assad med makt ville åpne for å drive Russland ut av Syria og samtidig realisere en planlagt mega-rørledning fra Persia-gulfen i samarbeid med Qatar via Jordan, Syria og Tyrkia til Europa. Det prosjektet ville ikke bare gi milliard-profitter for alle deltakere, men samtidig bli et paradigme-skifte med geo-strategiske og politisk-økonomiske fordeler overfor russerne. Samtidig ville det garantere USAs supermakt-stilling i Europa, Midtøsten og Sentral-Asia i mange år framover.


Haukene i US-kongressen, Pentagon og USAs e-tjenester CIA og DIA følger nøye med på hvordan europeere som følge av en ny flyktninge-krise og terroren i Paris i sterkere grad igjen er opptatt av å bedre kontakten med Russland. Vi må gå ut fra at kretser i USA som er redd for å miste sin hegemoni-stilling, gjør det de kan for å stanse en slik utvikling. Nedskytingen av et russisk jetfly så ut til å egne seg. Erdogan stilte opp som verktøy.


Nedskytingen kjørte faktisk ikke bare en kile inn i forholdet Russland - Tyrkia, som var på bedringens vei. Handlingen gjør enhver tanke på en planlagt oljeledning fra Russland via Tyrkia til Sør-Europa umulig. Den ble da også heftig kritisert av USA. Kalkylen kan ha vært slik. Handlingen ville tvinge europeiske NATO-land til å stanse sin forsiktige normalisering av forholdet til Moskva. Men faktisk har de fleste europeiske NATO-land mer eller mindre bryskt distansert seg fra Tyrkias hasard. Det kan neppe formuleres tydeligere enn Tysklands visekansler Sigmar Gabriel som sa at `Ankaras linje er ukalkulerbar`.


Og den trolig bevisste indiskresjonen fra det hvite hus til Reuters viser at Erdogan heller ikke kan regne med å ha den amerikanske presidenten i ryggen her.


Om dette fører til mer edruelighet i Ankara, er det grunn til å tvile på. Konsentrasjonen av panservogner på grensen til Syria, ikke langt fra SU-24-flyets krasjlanding, gir liten grunn til å vente seg noe godt. Området til en turkmensk minoritet i Syria har Erdogan lenge vært ute etter å annektere.   
        

Oversatt for Friheten og Radio Arbeidet, 27/11-15, Perlo. Kilde: JW/Rainer Rupp, 27/11-15.


Erdogans bakhold:

Russland beskylder Tyrkia for å ha planlagt nedskytingen og stasjonerer anti-luftskyts i Syria.


Moskva går ut fra at Tyrkias nedskyting av et russisk kampfly 24/11 skulle sabotere en internasjonal koalisjon mot terror. Utenriksminister Lavrov sa 25/11 i Moskva: `Vi tviler alvorlig på at dette ikke er planlagt`. Russland har informasjon til å se at nedskytingen over tyrkisk-syrisk grense var planlagt. Lavrov formulerte seg slik: `Dette var helt åpenbart en felle: De ventet, observerte og lette etter et påskudd`.


President Putin sa onsdag under besøk i industribyen Nisjni Tagil i Ural til journalister at en av de to pilotene i det nedskutte SU-24 overlevde. Fly-soldaten er nå på basen Hamaimim, sør for Latakia i Syria. Den andre soldaten mistet livet. Han meldte at russerne nå etablerer et anti-luftskyts av typen S-300 for å beskytte basen. Samtidig kritiserte han hardt den tyrkiske regjeringen og president Erdogan og sa at gårsdagens tragedie viser et dypere problem: `Vi og ikke bare vi men hele verden ser nå at nåværende regjering i Tyrkia i mange år har fulgt en svært målrettet islamiseringslinje`. Også Russland støtter islam som en stor verdensreligion, men støtte til `radikal islam` skaper en svært ugunstig atmosfære. Russlands forsvarsminister Sergei Sjojgu sa i Moskva at landet hans først vil fryse alle militære kontakter med Ankara. 
    

Alvorlige konsekvenser: Demonstrasjoner foran den tyrkiske ambassaden i Moskva 24/11 mot Ankaras provokasjon. Foto:EPA/ Sergei Ilnitsky/ dpa – Bildfunk.


Kansler Merkel (CDU) var bekymret i en tale til forbundsdagen 25/11: `Med nedskytingen er situasjonen blitt enda mer tilspisset. Alt må gjøres for å få til avspenning`.

Visestatsminister Sigmar Gabriel (SPD) kritiserte Tyrkia tirsdag kveld i Berlin: `Episoden viser at vi har med en uforutsigbar spiller; Tyrkia og ikke russerne`. Men US-president Obama støtter Tyrkia. I samtale med Erdogan på telefonen sa han at `fra USAs og NATOs ståsted har Tyrkia rett til å forsvare sin suverenitet`.


Erdogan kritiserte 24/11 på ny russiske angrep mot den turkmenske minoriteten i den syriske grenseregionen, der det nedskutte kampflyet opererte. Under en tale i Istanbul sa han: `Vi forsvarer bare vår sikkerhet og vårt folks rettigheter`. Selv sa Erdogan i juni 2012 da et tyrkisk fly ble skutt ned av syrisk luftforsvar: `Kortvarig grensekrenkelse kan aldri gi påskudd for et angrep`. Tyske Handelsblatt minnet 25/11 om at Tyrkias statsminister Davutoglu i 2013 sa at `IS slett ikke er en terror-organisasjon`. Ifølge det kurdiske nyhetsbyrået Firat dreier det seg om en `turkmensk kommandør`, beryktet som `ultranasjonalist` fra byen Keban i Anatolia. 24/11, etter nedskytingen sa han til journalister at` hans krigere hadde skutt begge de russiske pilotene på vei til nødlanding i fallskjerm`.


Oversatt for Friheten og Radio Arbeidet, Per Lothar Lindtner, 26/11-15. Kilde: JW/ Arnold Schölzel.         


Skudd mot verdensfreden:

Tyrkia skyter ned russisk kampfly over Syrias territorium. Putin snakker om `alvorlige konsekvenser`. NATO holder råd.


Tyrkia skjerpet situasjonen i regionen og gjorde spenningen global ved å skyte ned et russisk kampfly, 24/11-15. På Ankaras initiativ ble det innkalt til spesialmøte i NATO samme dag.  Russlands president Putin sa på møte med Jordans kong Abdullah 2. i Sotsji at `den tragiske hendelsen` får alvorlige følger for tyrkisk-russiske forbindelser. Sahra Wagenknecht, Linkes gruppeleder i den tyske forbundsdagen, sa at `nedskytingen setter verdensfreden i fare`.


Fra russisk forsvarsdepartement hevdes at kampflyet av typen SU-24 utelukkende holdt seg over syrisk luftrom. Ifølge tyrkisk versjon krenket flyet Tyrkias grense 10 ganger i løpet av 5 minutter før det ble skutt ned av et tyrkisk F-16-fly. Jetflyet styret på et fjell på syrisk side av grensen. Statsminister Ahmet Davutoglu forsvarte aksjonen med at landet hans hadde advart gjentatte ganger mot grensekrenkelser. 
 

`Dolket i ryggen av terroristenes medhjelpere`: Video fra nedskyting av SU-24 sendes med en gang i Tyrkia. Foto: EPA/ HABERTURK TV.


Putin argumenterte for at maskinen aldri truet Tyrkia, men skulle derimot `delta i kamp mot IS`. Nedskytingen kalte han `dolkestøt i ryggen som terroristenes medhjelpere står bak`. I lang tid har Russland konstatert at store deler av oljen og oljeprodukter fra IS-kontrollerte områder i Syria går til Tyrkia. Derfra flyter også svært mye penger til `etablering av bander`.  Det er snakk om `100 millioner US-dollar, kanskje milliarder`, i tillegg til `det IS får fra hele stater`. Det forklarer hvorfor IS opptrer så `pøbelaktig og frekt` og `hvorfor mange mennesker drepes på de mest grufulle måter, hvorfor de begår terrorhandlinger i hele verden, også i hjertet av Europa`. I stedet for å sette seg i forbindelse med Russland etter hendelsen, henvendte Tyrkia seg til NATO-alliansen. Putin spurte: `Vil de ha NATO med på laget til tjeneste for IS?`


De siste dagene har det alt vært diplomatisk strid mellom Ankara og Moskva omkring Tyrkias støtte til opprør i regionen fra såkalte turkmenere, en tyrkisk-språklig minoritet av sunnier i Syria. 19/11 ble Russlands Tyrkia-ambassadør Andrei Karlov, innkalt til utenriksministeren i Ankara, fordi russiske fly angivelig hadde bombet turkmenske landsbyer. Da ba Tyrkia om å få saken opp i FNs sikkerhetsråd. En talsperson for syriske turkmenere, Ali Türkmani, gikk riktignok ut mot disse anklagene søndag 22/11 i den tyrkiske dagsavisen Birgün.


Syriske opprørere skjøt ifølge aktivister i nord-vest også ned et russisk helikopter 24/11. Etter nedskyting av flyet sa lokale opprøre at en av de russiske pilotene var døde. En gruppe, kalt kystbrigaden, sendte en video for å vise lik. Da begge pilotene prøvde å redde seg ut med fallskjerm, ble de beskutt av opprørere. Utenriksminister Sergei Lavrov avlyste et planlagt besøk i Istanbul 25/11 `grunnet økende terrorfare` og advarte andre russere mot Tyrkia-reise.


Oversatt, 25/11-15, Per Lothar Lindtner. Kilde: Arnold Schölzel, JW, 25/11-15.    


Attentat mot fredsdemonstranter i Ankara, 10/10-2015.

En massakre er svaret til mennesker i Tyrkia som krever fred i landet og fred med landets naboer: 11/10 rapporteres offisielt 97 drepte og langt over 200 alvorlig skadete i et dobbelt-attakk, lørdag 10/10 i Ankara. Ifølge `Folkepartiet HDP` er antallet drepte kommet opp i 128: `Med unntak av 8 er alle andre nå identifisert`, melder HDP på søndag. Fagforeninger, yrkes-sammenslutninger og opposisjonspartier i Tyrkia, deriblant HDP, oppfordret til demonstrasjon under parolen `Fred nå!`
 
De drepte ligger på plassen foran sentralbanestasjonen i Ankara, 10/10-2015. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici.

Fram til lørdag kveld oppga regjeringen tallet `95 døde`.  Søndag morgen meldte den om 160 i behandling på sykehus, 65 av dem i intensiv-behandling. Myndighetene går ut fra at begge bombene er antent av selvmordsbombere. I juli 2015 myrdes 33 venstre-aktivister i et attentat i Suruc, rett nord for Syria-grensen. Tyrkias statsminister, Ahmet Davutoglu, omtaler `IS, det kurdiske arbeiderpartiet, PKK og `venstre-ekstremister`` som mulige gjerningsmenn.

En HDP-representant tilbakeviser beskyldninger som `meningsløse`: `Muligens bruker den islamsk-konservative AKP-regjeringen attentatet for å avlyse parlamentsvalget, 1/11-2015
'
Forbundskansler Merkel fordømmer attentatet som `en spesiell feig handling` og sendte den tyrkiske regjeringen kondolanse. USA-regjeringen brukte anledningen til å reklamere for sin `kamp mot terrorisme`: `Slike forferdelige handlinger skal ikke skremme oss, men gjøre oss enda mer besluttsomme,` sier Ned Price. fra USAs nasjonale sikkerhetsråd. Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg: `Alle allierte står skulder ved skulder mot den giftige terrorismen`.    
Samtidig har tyrkisk flyvåpen, trass i ensidig erklært våpenhvile fra PKK i helgen, fortsatt å bombe kurdiske stillinger, i og utenfor Tyrkia. Under angrep på lørdag i regionen Lice i Sør-øst-Tyrkia blir minst 14 mennesker drept. På søndag angrep Tyrkia geriljaen i Nord-Irak.  Vi merker oss ellers Stoltenbergs uttalelser den siste uken om at `Russland krenker tyrkisk luftrom og at angrepene på terrorister i Syria kun styrker IS`. 

Er da NATO-Tyrkias indirekte støtte til IS, i og utenfor Tyrkia, del av en `giftig terrorisme` NATO står skulder til skulder i kamp mot?  

Per Lothar Lindtner, 13/10-15. Kilde: AFP/dpa/Reuters/JW, 12/10-15.


Grønt lys for brudd på folkeretten:

Tirsdag erklærer NATO full solidaritet med Tyrkia. Det er resultatet av et ekstraordinært hastemøte i Brüssel, der Jens Stoltenberg står fram som norsk garantist for den store enigheten i nye NATO.  


Alexander S. Neu, Linke, i forbundsdagens forsvarskomite sier 29/7: `Den som trodde eller til og med fryktet at Tyrkia under møtet i NATO-rådet ville få militær støtte fra allierte, blir forvirret. Det er bare 1 formål med rådsmøtet ut fra artikkel 4 i NATO-pakten: Å gi Erdogan-regimet politisk ryggdekning for militære operasjoner i Syria og Irak.


Tyrkia trenger ikke militær støtte fra sine NATO-allierte for krig mot kurderne. Tvert imot: NATO-deltakelse vil bare forstyrre og snevre inn. Også Ankaras partnere er glad for at de ikke må delta militært. Når alt kommer til alt, har jo vestlige medier gjort kurderne `stuerene` de siste månedene som `gode anti-IS-krigere`. Derfor blir det akkurat nå nærmest umulig å si at kurderne likevel er `terrorister som vi må bekjempes sammen med Tyrkia`.


Men Tyrkias regjering trenger NATO-støtte. Og faktisk får Erdogan-regimet grønt lys for folkerettsstridige militære tiltak `mot terrorister` i Syria og Irak. Ja, også retten til å opprette en tyrkisk sikkerhetssone på syrisk jord er del av NATOs politiske solidaritet.

Lenge har ledende NATO-medlemsland totalt ignorert sjølråderetten til flere stater, ikke bare Syria og Irak. Når Russland parallelt anklages for brudd på folkeretten av de samme støtte-erklæringene fra NATO-land, blir den vestlige dobbeltmoralen overtydelig.


Som begrunnelse for militær-intervensjon kommer IS-attentatet i den tyrkiske byen Suruc, 10 km nord for Kobane i Nord-Syria i juli. Det illustrerer det hele at ordet `terrorisme` riktignok brukes i NATO-rådets erklæring, men IS som har ansvar for Suruc-massakren, ikke nevnes i det hele tatt. Et abstrakt terrorismebegrep bruker Erdogan-regimet bevisst når de angriper den kurdiske befolkningen i Nord-Irak og Nord-Syria. IS er Tyrkias alibi. Til i dag har Erdogan-regimet i realiteten støttet IS i Syria for å undergrave Assad-regjeringen.
 

Oversatt for Friheten og Radio Arbeidet, Per Lothar Lindtner, 10/9-15. Kilde: JW, 30/7-15.             


Website Builder drives av  Vistaprint