Nordahl Grieg Fredsfond - FRED - BASISINTEKT, KARBONBALANSE og KLIMA


Leonhard Furtwängler, 17/11-17:  »Akkurat som NATO«.

Det russiske antidoping-byrået Rusada suspendert.

Som opprettholdes suspensjon av det russiske antidoping-byrået, Rusada. Det er meldingen fra det internasjonale antidoping-byrået, Wada i Seoul, 16/11-17. Dermed har kampanjen fra 2014 innen idrettsverden mot Russland fått en ny delseier. Anklager om organisert doping på alle nivåer, lå bak da det russiske anti-dopig-byrået ble stengt ute i 2015. I en dobbel-rapport la så spesial-etterforsker Richard McLaren fram påstander om »institusjonell konspirasjon« i russisk idrett under Sotsji-OL, der »dopingprøver ble skiftet ut«.   

 Juri Ganus, leder av det russiske anti-doping-byrået Rusada er igjen satt på plass av Wada. Foto: Sergei Karpukhin/ Reuters.
Wada begrunner fortsatt suspensjon med at Rusada ikke oppfyller 2 betingelser: 1) De er ikke villig til å anerkjenne »McLaren-rapporten« og 2) har ikke stilt doping-testene fra Moskva-laboratoriet til disposisjon, men Russland har likevel oppfylt de aller fleste betingelsene og reformert byrået for å bli gjenopptatt i »det gode selskap«.

For russerne blir det aldri snakk om full anerkjennelse av »McLaren-rapporten«: »Vi godtar at vårt nasjonale anti-doping-system har sviktet, men benekter eksistens av et dopingsystem som er styrt av staten«, sier Alexander Sjukov, sjef for Russlands nasjonale OL-komité. 

En russisk etterforskningskomite sa i forrige uke at den har ryddet opp i alle merknader mot systemet deres. Rusada er også innstilt på et fortsatt samarbeid: »Jeg er for å fortsette dialog og finne en løsning, selv om det kan virke nærmest umulig«, sa Alexander Ivlev, lederen i det russiske anti-doping-rådet. 

Wada-beslutningen har ingen direkte følger for russiske utøveres deltakelse i Vinter-OL.  Den internasjonale olympiske komité, IOC, vil ta en avgjørelse i begynnelsen av desember. »Wada er som Nato«, sier Duma-representant og statsviter Alexei Pusjkov om forlenget utestengning av det russise anti-doping-byrået: »Hovedmålet for Wada er ikke kamp mot doping, men mot Russland«.

Leonhard Furtwängler, Junge Welt, 17/11-17, oversettelse: Per Lothar Lindtner, 17/11.   Russisk etterforsknings-komité ber om utlevering av Rodchenkov fra USA:   

  Grigory Rodchenkov.  Arrestordre er utskrevet i Russland, for ex-lederen av det russiske anti-doping-laboratoriet i Moskva.

Den russiske etterforskningskomitéenvil kreve utlevering fra USA av ex-leder i anti-doping-laboratoriet i Moskva, Grigorij Rodchenkov, som flyktet fra Russland på slutten av 2015.

Nå er han formelt tiltalt i hjemlandet ved en kjennelse fra domstol i Basmanny-distriktet, Moskva. I september utstedte den arrestordre på Rodtjenkov for »makt-misbruk i stilling«. 

Etterforskerne mener å ha samlet nok bevis på at Rodchenkov ødela doping-tester for utøvere og dermed krenket de internasjonale standard-kravene til WADA-laboratoriet, samt brev som spør hvor prøvene våre er«, uttaler etterforskningsgruppen på sin nettside.
»Når det gjelder Rodtjenkov, har vi vedtatt å tiltale ham formelt, mens han er gått i dekning et sted i utlandet. Vi har etterlyst ham internasjonalt og krever ham utlevert fra USA«, heter det også i uttalelsen.

»Argument fra WADAs Richard McLaren om skifting av positive prøver fra russere mot negative under Vinter-OL i Sotsji og eksistens av et  »stats-styrt doping-program i Russland for å sikre medaljer til Russland« avviser etterforskerne, som har intervjuet over 700 utøvere, trenere og helse-medarbeidere til russiske landslag, ansatte i russisk idrettsstyre, landslagenes treningssenter, RUSADA og russisk anti-doping-senter. Ingen kan bekrefte eksistens av det spesielle doping-programmet. Om det har vært brudd på anti-doping-regler, har det kun hatt individuell karakter«.

Etterforskerne har identifisert enda en person i saken, Marina Dikunets;tidligere direktør i anti-doping-senteret. Hun skal være kontaktet av Rodchenkov flere ganger : »Det er klarlagt at Rodchenkov og Timofey Sobolevsky, ex-leder i doping-kontroll-avdelingen som også bor i USA og samarbeider med professor McLaren, har ringt til Marina Dikunets flere ganger. På vegne av McLaren og WADA ble hun bedt om å sende databasen for russiske utøveres første prøveresultat. Motytelse: penger, opphold og USA- eller Canadisk statsborgerskap«.  

Disse opplysningene har også ført til at Rodchenkov er tiltalt for å hindre etterforskning. På  slutten av 2015 dro han til USA, der han stadig har anklaget hjemlandet for å bryte doping-regler, bl a under Sotsji-OL, der han også hevder å ha hatt en nøkkelrolle.
 IOC stenger russiske deltakere i Sochi -OL på livstid etter brudd på doping-reglene. 

I samtale med New York Times sa Rodchenkov i 2016 at »han personlig utviklet en cocktail, sammensatt av 3 forbudte stoff, som han mikset med sprit og ga til russiske OL-deltakere. Anti-doping-tester, utviklet av Rodchenkov er i følge rapporter brukt av USADA, USAs eget anti-doping-byrå. Det er Rodchenkov-uttalelser som har vært basis for sanksjoner som fulgte WADA-rapporten, presentert av Canada-juristen Richard McLaren

Få måneder før vinter-OL i Pyeongchang har det kommet flere henvendelser om det russiske lagets deltakelse. I oktober 2017 gikk Scott Blackman i USAs olympiske komité, CEO inn for aksjoner på bakgrunn av anklager om russisk doping: »Det er mer enn frustrerende at det ennå ikke er aksjonert etter McLaren-rapporten. Nå er det tid for handling. Jeg tror IOC tar  McLaren-rapporten på alvor og tror på IOC som sier brudd på reglene må få konsekvenser. Men på et visst punkt betyr utsettelse av rettferdighet ingen rettferdighet. Nå nærmer vi oss det punktet«.

Alexander Legkov og Evgenij Belov ble i forrige uke stengtute på livstid av IOC. Dette er på grunnlag av bevis, Oswald og Schmid-kommisjonen påstår den har om antatt doping. IOC ga likevel ingen detaljert forklaring på hvilke brudd de hadde gjort seg skyldig i, men opphevet også resultatene fra Sotsji-OL 2014 der Legkov fikk gull på 50 km og sølv i 4 x 10 km stafett. Belov var ikke blant medaljistene.    

 IOC-president kritiserer oppfordringer om å forby russisk deltakelse i Pyeongchang. 

IOC-president, Thomas Bach, advarte i forrige uke mot altfor tidlige utspill om utestengelse fra OL-deltakelse i Pyeongchang i 2018. Han viste til Oswald-kommisjonen, som er arbeid og slo fast: »Alle har rett til rettferdig, forutsigbar prosedyre. Den olympiske bevegelsen kan ikke godta utspill om straff i det offentlige rom før vi har behandlet sakene skikkelig«. 

Senere har Russia Today tatt kontakt med IOC for oppklaring: »Det er for tidlig å spekulere. Først må Oswald og Scmid-kommisjonene avslutte arbeidet. Så må vi forholde oss korrekt til prosesser som individuelle og organisasjoner også skal ha adgang til«.

Russia Today, 9/11-2017. Kilde: insidethegames.biz Oversettelse, Per Lothar Lindtner, 13/11-17.


Jason Ditz, Antiwar, 1/9-2017: Putin advarer mot stillstand i diplomatisk kontakt mellom USA og Nord-Korea. Risiko for større konflikt øker. Samtaler, ikke provokasjoner nå!

I nytt utspill fra den russiske regjeringen advarer president Putin. Han mener fortsatt mangel på dialog mellom Nord-Korea og USA er farlig. Situasjonen nærmer seg det stupet da det hele går over til en »stor-skala-konflikt«  mellom de to partene.
   
Putin kritiserer begge sider, men er særlig kritisk er han mot USAs kurs og sier at amerikanerne nå er nødt til å ta initiativ til å starte opp direkte samtaler. Han legger til at »provokasjoner, press og krigersk og offensiv retorikk fører ingensteds«.

Russerne er spesielt bekymret for muligheten for en krig på Korea-halvøyen fordi de utvilsomt vil bli overstrømmet av flyktninger fra en sånn konflikt. Putin insisterte på at det er »fruktesløst«  å prøve å stanse Nord-Koreas atom-program bare med tøff tale og ytre press.
Utenriksminister Sergei Lavrov fulgte opp. Han framhevet at det som nå skjer bare gjør det enda mer sannsynlig at en krig kan bryte ut. Det trengs derfor initiativ for å unngå nettopp det. Russland, Kina og Sør-Korea har alle anbefalt diplomati overfor Nord-Korea, men president Trump har insistert på at samtaler ikke er rette svaret.

Jason Ditz, Antiwar, 1. September 2017. Oversettelse: Per Lothar Lindtner, 2/9-2017. 


Russland advarer USA mot aksjoner á la `Tomahawk-angrep mot Syria` i Nord-Korea.

`Uttalelsene til Mike Pence om at `USA er i ferd med å miste `strategisk tålmodighet` vis avis Pyongyang løser ikke krisen` sa Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, og la samtidig til at han hadde et håp om at det ikke blir en gjentakelse av USA-slaget mot Syria i Nord-Korea:

`Jeg håper det ikke blir noen alenegang som vi nettopp så i Syria og at USA vil følge en linje som Trump sa han sto for i sin egen valgkamp`. Lavrovs kommenterte dermed uttalelser fra US-visepresident Mike Pence, på besøk i Sør-Korea17/4.
 Visepresident Mike Pence er i ferd med å miste sin `strategiske tålmodighet`.
 
Verden er vitne til `styrken og beslutningsdyktigheten til president Trump som går til aksjon i Syria og Afghanistan`, skal Pence ha sagt samtidig som han truet Nord-Korea om at `de ikke må teste denne besluttsomheten eller styrken til USAs væpnete styrker`.

Lavrov advarte mot alle former for militæraksjoner og understreket at `det risikable håpet om å vinne styrke med a-bomber og raketter i Pyongyang som undergraver FN-resolusjoner, kan ikke bli en unnskyldning for å bryte folkeretten og FN-charteret på samme måte som i Syria. Perioden i USA-politikken før nåværende eskaleringen kan neppe karakteriseres som `en æra av strategisk tålmodighet`, la han til og fortsatte slik: `Jeg kan ikke kalle Obama-perioden `en æra av strategisk tålmodighet` for USA opptrådte svært rått mot Nord-Koreas økonomiske behov ved å begrense landets energi-tilførsel, også fredelig utnytting av kjernekraft`. Lavrov  viste til flere USA-initiativ i samme retning. (Oversetter: Glir Børge Brendes utspill om flere sanksjoner mot Nord Korea inn i samme tanke om strategisk tålmodighet?) 

`Tøffe utspill fører ikke til fred og stabilitet i regionen`, sa Kremls talsperson Dmitri Peskov i en kommentar til Sør-Koreas president Hwang Kyo-ahn somtruet med`straffeaksjoner` mot Pyongyang om nord `provoserer`: `Vår holdning er velkjent og forutsigbar. Vi ber alle sider å unngå aksjoner som kan oppfattes som provokasjoner. Og vi fortsetter å koordinere innsatsen på alle nivåer for å løse Nord-Korea-problemet`, avsluttet Perskov.

Russia Today, 17/4-17, Oversettelse, Per Lothar Lindtner, 17/4-17.             


Rapport: Russland kutter rustningsutgifter med 30 %. Hvorfor akkurat nå? 

Ifølge Kommersant, vil Russland kutte til forsvaret. De overraskende nyhetene dukker opp i en vestlige krigspropaganda, som lenge har prøvd å etablere narrativen om et Russland i ferd med å invadere Europa. `Har vi ikke i årevis hørt fortellingen om et Russland så fast bestemt på å ta resten av Europa at etablerte vestmedier i årevis holder flere heldagsstillinger på daglig varsling om angrep?`

Militærbudsjettet kuttes med $15,7 milliarder (133 milliarder NOK) eller 30 % skriver nå Kommersant, basert på forslag som legges fram for statsdumaen i slutten av  oktober 2016. 

`Hvorfor nå`? Journalisten Bryan McDonald sier i en Russia Today-rapport, at foreslåtte kutt i militær-utgifter i hovedsak har 3 begrunnelser: Russland må velge mellom `våpen og smør` i en forventet økonomisk krise. McDonald ser også til neste valg.

Behovet for en sterk regjering er en annen hovedgrunn. McDonald mener lærdommer fra den kalde krigen spiller inn. Sovjetunionen ble kvelt av sine militære utgifter. Russerne vil ikke gjenta feilene, som førte til SUs kollaps. Tredje begrunnelse er at forsøk på å møte  anti-russisk propaganda fra Nato-land om at `Russland er en større trussel mot Vest-Europa fordi landets militærmakt vokser`. Hvem er aggressoren?.

Store kutt er mulig uten å stanse modernisering. Vi ser at nevnte årsaker underbygger  kutt i russisk forsvar, men må likevel vente med å konkludere. Det må først vedtas. Dersom det faktisk blir 30 % kutt, er det også følge av flere års suksess med våpenutvikling. Russland har  produsert nye system for land- sjø -og luftforsvar uten store tilbakeslag og budsjett-kriser.

De siste år har landet modernisert og sørget for våpen-generasjon til arméen. Det har skjedd innenfor planen og ferdigstilles før fristens utløp. Suksessen for russiske ingeniører, testere og evnen til å levere nye våpen til troppene er åpenbart hovedgrunn til en økende frykt i vestlige militær-industrielle kompleks. På enkelt-sektorer for strategisk forsvar planlegger Russland alt nå produksjon av våpen i 6. generasjon. Samtidig strever Nato med å få på plass et system av 5. Generasjon. Geo-politisk har det ført til rask og effektiv militær styrke, som har åpnet for nye markeder for russisk eksport. Mens Vesten har skapt nye fiender, har russerne fått nye strategiske partnere.

Vellykket næringsutvikling har gjort russiske selskap lite avhengig av subsidier. Også fordi moderniseringen er velforberedt og garantert fra starten av. Forsvarsindustrien i Russland, deriblant storselskapet Rostec, ble ikke opprettet for å skape enorme overskudd for private eiere, som i USAs militærindustrielle kompleks, men for å utvikle våpen til forsvar av landet med lavest mulige kostnader.

Konkret uttrykk for ulikhetene er Dmitrij Medvedev personlige ansvar for prisene. Det er ikke våpenprodusenter med sin profitthunger som setter  prisene. Ulik næringsstruktur og økende salg til land som Kina, India og Iran, gjør det mulig for Russland å kutte 30 % uten at det påvirker hovedmålene i moderniseringen, våpenleveranser og generell framgang for russisk forsvarsindustri.

Oversettelse, Per Lothar Lindtner, 2/12-16. Kilde: DONi-News, Janus Putkonen, 4/11-2016.

`Gjør som jeg sier, men ikke som jeg gjør`. Minsk 2-avtalens betydning og Russlands opptreden for å rehabilitere folkeretten.

Mange av dem som er sympatisk til Russland og Donbass blir opprørt av å se borgerkrigen fortsette med sine ødeleggelser og nye ofre, under en total taushet i vestmedier. Raseriet fører noen ganger til bønn om russisk militær aksjon for å beskytte folket i Donbass. Noen ganger høres til og med krav om å `knuse Kiev`. Riktignok er det ikke betalende rådgivere bak slike krav, men folk som vil ha krig, er sjelden villig til å gå i første linje. Fra behagelige lobbyer er det lett å be om krig for å redde folket i Donbass. Det er vanskeligere å forstå at en slik russisk intervensjon har en høy pris, også for dem som ytrer seg slik. Men respekt for Minsk-avtalene og liknende avtaler er fortsatt avgjørende, ikke bare for Donbass, men for menneskeheten.
Om noen ser Minsk-2-avtalen som forræderi fra Russland mot Donbass: Det er ikke slik: Som i Syria,bekrefter Russland med Minsk-2-avtalen folkerettens forrang. Hvordan USA og Nato tolker folkeretten har vi sett over 10-år. Russland vil gjenopprette respekten for internasjonal lov, for kun folkerett, respektert av alle, kan sikre verdensfred og harmoniske forbindelser mellom landene. Finnes ikke lenger en internasjonal rettsforståelse, som Vladimir Putin har gjentatt ofte, vil den sterkestes rett eller jungel-loven bestemme internasjonalt.

Hvordan kan vi russere stå fram som forsvarer av folkerett om vi selv gir blaffen? Mange vil hevde det er USA og Nato som praktiserer dobbeltmoralen; `Gjør som  jeg sier, men ikke det jeg gjør`.  Om noen vil undergrave folkeretten i all evighet, er russisk intervensjon for å `redde Donbass` absolutt beste måten å gjøre det på. Men Russland er ikke Vesten. Selv om Vesten ikke respekterer folkeretten, må ikke Russland stå for det samme. Bare ved å være et godt eksempel kan vi overbevise folk om vårt budskap. Det er lett å lyve med ord. Verre er det med handlinger.

Den filosofien står Russland for i Syria med sin militære støtte til Syrias regjering og respekt for folkeretten etter at ingen utspill om forhandlinger førte fram. Først etter denne militære russiske innsatsen var et faktum, kom forhandlinger raskt igang med alle som før hadde nektet å delta. Framgang for det russiske flyvåpen gjorde utslaget. Og da våpenhvilen ble signert i Syria, ropte alle om russisk forræderi mot Syria. De forsto ikke hvor viktig det var å skille mellom de faktisk moderate i den demokratiske syriske opposisjonen fra terroristene, som jo nektet å godta en våpenhvile-avtalen eller krenket den. 

Minsk-2-avtalene hadde samme logikk og flere mål. 1) De skulle klart redusere antallet ofre. Selv om våpenhvilen ikke respekteres i Kiev, er det færre ofre etter Minsk-avtalene enn i de første dagene av krigen. 2) Folkeretten er ikke et sovende instrument, men innebærer at en alltid må søke forhandlinger for å løse konflikter. Med sine handlinger fremmet Russland samtidig respekt for folkeretten, i motsetning til vestlige påstander. 3) Kiev med sine vestlige støttespillere diskrediterte seg selv ved å krenke Minsk 2-avtalen. De første brudd på avtalen kom før Porosjenkos signatur på dokumentet var tørket. Å be folk som signerer fredsavtaler, men likevel ikke respekterer folkeretten om å signere Minsk 2-avtalen på ny, er det samme som å tvinge fram politisk selvmord, for forutsetningen for å implementere Minsk-2-avtalen nå, er en fullstendig avnazifisering av Ukraina. 4) La tida arbeide for at Kiev og deres vestlige støttespillere bryter sammen. Fred vil forverre økonomien i USA, Europa og Ukraina, der alle indikatorer peker nedover. 5) Tida vil arbeide for at de nye republikkene skaper fungerende samfunn som virkelig blir solide alternativ til Ukraina-staten. 6) Russland må frigjøres på en front slik at det er mulig å løse opp i Syria-konflikten. Å slåss på 2 fronter er farlig. 6) Det rengs også mer tid til å forberede seg på en eventuell konfrontasjon med USA og Nato. Det er dessverre mye som tyder på at det kan bli helt uunngåelig akkurat nå. 7) Alle som vil se, ser  at Donbass, Syria og andre konflikter i Russlands nærområder har til hensikt å provosere fram nye konflikter som gir påskudd til angrep på Russland. Et lite feilsteg fra Russland vil gi Nato påskudd og dermed øke faren ekstremt i retning en 3. verdenskrig.

Å be Russland gå til krig mot Ukraina er ingenting annet enn å leke med Natos krigsplaner. Jo mer tid Russland kan vinne før en slik eventuell konfrontasjon, jo større er landets sjanser til å unngå store ofre. I slutten av 2016 og tidlig i 2017 vil Russland ha anti-rakett-forsvar av typen S-500. Det vi sperre russisk luftrom mot fiendtlige ballistiske raketter med atomvåpen. Det vet Nato. En katastrofal situasjon i USA-økonomien og et uforutsigbart president-valg i USA er i seg selv en svært eksplosiv cocktail.  

 Om situasjonen i Donbass opprører, må dere handle med overblikk. Dere må vekke folk rundt dere, støtte innsamlinger og sette i gang humanitære aksjoner for Donbass. Tro for all del ikke at dere i all hast kan frelse folket i Donbass. Det som kreves nå, har perspektiver utover Donbass. Ofrene for eventuelle feilgrep, vil ikke bare komme opp i 10-tusener, men 10-talls millioner eller enda flere. Under slike betingelser må vi alle være på vakt, vise tålmod og helhetsforståelse. Som gode sjakkspillere må vi huske de berømte ordene til La Fontaine (Jean de La Fontaine (1621-1695) er kjente franske forfatter, en av de mest leste poetene på 1600-tallet. Han ble et litterært forbilde for senere fabulister som norsk-danske Ludvig Holberg).

`Tålmod og bruk av tid fører alltid raskere til bedre resultat enn maktbrynde og følelser`.
                            
Per Lothar Lindtner, 24/8-2016. Kilde Christelle Néant, DONi News, 25/7-2016.
 

Russisk framstilling av hvorfor Russland trekker seg gradvis ut av Syria:

Det spekuleres mye i grunnene til russisk tilbaketrekning fra Syria. Som vanlig får ikke vi vanlige medie-konsumenter direkte tilgang til den russiske versjonen, som kan gjøre det mulig å gjøre seg opp en mening på egen hånd. På forhånd avgjør andre hva vi skal tro og det som serveres må slukes av oss `frie innbyggere`. Derfor har vi her noen autentiske russiske forklaringer:

Russisk UD: Det ble avholdt arbeidsmøtemellom president Vladimir Putin, utenriksminister Sergej Lavrov og forsvarsminister Sergej Sjojgu, 14/3-16, i Moskva. De drøftet innsatsen i Syria. Putin beordret tilbaketrekning av de fleste militærenhetene fra Syria, fra og med 15/3-16. Han ba samtidig utenriksministeren om å innsatsen russisk side i organisering av en freds-prosess for å løse Syria-problemet.

Vladimier Putin: Kjære kolleger, jeg har invitert derefor enda en gang å drøfte hvordan vi kan ordne opp i Syria. Jeg ber forsvarsministeren starte sin vurdering av situasjonen.
             
Sergej Sjojgu: Kjære president Putin, etter ordren du ga 30/9-15 om operasjonen i Syria har vi gjennomført over 9000 flytokt. Det ble fløyet massive angrep over en avstand på over 1500 km med raketter fra fly -og marinefartøy. Dette har i løpet av samme periode begrenset og på noen områder stanset terroristenes tilførsler via oljetransport. Vi sperret de viktigste rutene for oljel til Tyrkia og hoved-rutene for levering av våpen og ammunisjon til ekstremistene.
Terroristene er drevet ut av Latakia, kontakten med Aleppo er tilbake og Palmyra er blokkert. Kamphandlinger for å befri landet for illegale væpnete grupper varer ved. Det meste av Hama og Homs-provinsene er gjenforent, støttepunktet Kuweyres, blokkert i 3 år, er tilgjengelig og kontroll med olje -og gassfelt ved Palmyra gjenopprettet. 3 felt er nå i daglig drift.

I Syria er over 2000 ekstremister, opprinnelig fra Russland, deriblant 17 feltkommandører er eliminert. Ved hjelp av russiske fly ble 209 objekter for produksjon, bearbeidelse og transport av olje eliminert sammen med 2912 midler til oljetransport. 400 landsbyer og områder på over 10 000 km2 er frigjort. Dette er et betydelig vendepunkt i kampen mot terror.

42 organisasjoner og over 40 lokale enheter, som var med i utvikling av forhandlinger og har sluttet seg til våpenhvile-avtalen. De er nå igang med å implementere den. Det gir kontroll på at våpenhvilen følges opp. Over 70 droner, radio-elektroniske over-våking og satellitt-grupper er med der. Jeg kunne ha gitt flere detaljer, Putin, men tror dette er det viktigste resultatet av arbeidet så langt.              
Vladimir Putin: Takk. Herr Lavrov, hvordan går prosessen med fredelige løsninger? 

Sergej Lavrov: Kjære president, russiske operasjoner fra luft -og verdensrom ved siden av resultater av umiddelbar kamp mot terrorister på bakken har gitt de nødvendige betingelsene for en politisk prosess. Vi støttet en intern-syrisk dialog, utfra vedtak som ble gjort allerede i 2012. Forslagene våre har støtt på manglende ønsker hos motparter i prosessen. Men i og med starten av militær-innsats fra russiske krefter, endret det seg.

Kontinerlig ble det tatt skritt først etter samtalene du hadde med US-president Obama, som innledet en russisk-amerikansk kontakt. De var i stand til å forberede en breiere prosess med å sørge for ytre betingelser for mellom-syriske forhandlinger. Det ble opprettet en gruppe som skulle støtte Syria. Der deltok de viktigste aktørene, også regionale makter. Arbeidet i disse gruppene skapte mål for en politisk prosess i Syria, som så ble støttet av 2 resolusjoner i FNs sikkerhetsråd. De sa ja til 3 elementer; Innstilling av kamphandlinger, Åpning av humanitær hjelp til områder som var blokkert og start på intern-syriske forhandlinger.

Vedtakene, deriblant siste avtale med president Obama, ble så ført videre i forhandlingene i  Genéve, mellom Syrias regjeringsdelegasjon og delegasjoner fra flere opposisjons-grupper. Arbeidet er ikke enkelt. Vi må leve oss inn i hvordan disse gruppene kan samles rundt et bord. Til nå arbeider FN-representantene individuelt med hver gruppe, men prosessen er i gang og det er i våre felles interesser å gjøre den stabil og irreversibel.   
 
Vladimir Putin:Med kort tidsfrist klarte Russland å få til en meget effektiv enhet av ulike krefter og utstyr. Der inngikk bl.a. e-tjeneste via verdensrom, droner, kampfly og landbaserte fly. Det gjelder også sjømilitær innsasts som brukte de mest moderne våpen fra 2 sjøområder; Middelhavet og Det Kaspiske Hav. Overflate-skip og ubåter var med på å skape et slagkraftig luftforsvarssystem, deriblant det mest moderne S-400-systemet.

Et effektivt arbeid fra våre militære skaffet betingelser for å starte fredsprosessen. Jeg tror vi har løst oppgavene som forsvarsminister og Russlands militære fikk i Den Syriske Arabiske Republikk, i sin helhet.

Under deltakelse av de russiske enhetene har syriske tropper og patrioter i Syria klart å endre betingelsene for kamp mot internasjonal terror og vunnet initiativet i nesten alle retninger og skapt betingelser, som jeg sa, for start på fredsprosessen. 

Her opptrådte våre soldater og offiserer profesjonelt i koordinerte handlinger og organisert kamparbeid, langt fra eget territorium og uten felles grense til krigsskueplass. Vi opererte effektivt i nesten 6 måneder da nødvendige forsyninger og ledelse av kamphandlingene ble organisert. Jeg mener oppgavene som ble stilt til forsvarsministeriet og kampstyrkene ble oppfylt i sin helhet. Derfor beordrer jeg forsvarsministeren om å starte tilbaketrekking av de fleste av våre militære enheter fra Syira. Jeg ber utenriksministeren intensivere innsatsen til Den Russiske Føderasjonen i organisering av fredsprosessen for å løse problemet i Syria. Vi må sørge for at støttepunktene våre, marinebasen i Tartus og flybasen i Hmeimin vil kunne fungere videre som før. De må være sikre på å være beskyttet fra bakke, sjø og luft.

Den delen av våre militær-enheter befant seg i Syria tradisjonelt tidligere. Idag må vi oppfylle en svært viktig funkjson med å kontrollere våpenhvilen og fylle oppgavene med å sørge for betingelsene for en fredsprosess. Jeg håper dagens beslutning er et godt signal til alle parter i konflikten og håper det tydelig vil øke tillitsnivået i forsoningsprosessen i Syria og fremmer prosessen for å løse Syria-spørsmålet med fredelige midler.

Oversatt, Per Lothar Lindtner, 5/4-2016. Kilde: President Putins offisielle side, uz/dkp, 14/3-16. 

Et spill for å skape forvirring om Russland:

Vest-mediers framstilling av russisk økonomi må forstås ideologisk. Bedrifter ser mer praktisk på det.

Ved årlig pressekonferanse, 17/12, innrømmer Putin at fall i olje-priser og Vestens sanksjoner belaster russisk økonomi. Men så nevner han flere forhold som signaliserer at om ikke krisen er over, så er den i alle fall kommet over sitt dypeste nivå. Men ARDs Moskva-korrespondent, Udo Lielischkies, slo messende fast at `det umulige ikke er mulig. De som ser statskanalen i Tyskland må forstå at `Putin ikke er troverdig når han snakker om krisen i økonomien`.
 
Journalister på den årlige pressekonferansen med Putin, 16712-15, i Moskva. Foto: Reuters / Maxim Zmeyev.

Etter sin analyse i juni 2015 kom instituttet for tysk økonomi i Köln (IW) likevel til en helt annen konklusjon enn Lielischkies. Den ble også kjørt fram i det offentlige rom: «Høyere pris på US-dollars og lavere oljepriser kompenserer Russland relativt lett. Den selges i vestlige land til US-dollars. Dermed er inntekter pr oljefat, beregnet i rubel, om lag like høye som før prisfallet. Derfor kommer Russland relativt godt ut, trass i lav pris på olje og gass».
 
Etter publisering av den rapporten har US-dollars steget med 30 % i forhold til rubel. I dag får vi 72 rubel for 1 US-dollar, mens det for 2 år siden bare var 35 rubel. Import fra USA blir da dyrere, men samtidig blir russisk handelsbalanse positiv igjen. Russland kan nå som før i stor grad dekke hull i statsutgiftene med olje-inntekter. Og avtalene om olje-leveranser fra Moskva har lang løpetid. Her følger ikke prisene alle bevegelser på et internasjonalt spotmarked, men beregnes innenfor rammer av et glidende snitt over flere måneder.

Likevel har russisk økonomi utvilsomt problemer som kapitalflukt, lavere investeringsgrad og prisstigning. Putin gikk åpent inn på det ved å vise til fordobling av priser på visse importerte varer, som såkalte `luksusprodukter`. De må betales i US-dollar eller euro.

Verdensbanken i Washington prognostiserte i juni 2015 2,7 % nedgang på russisk BNP.  Riktignok var det en revidert analyse. Litt tidligere ble det meldt om minus 3,8 %. I analysene regner en ikke med at vestlige sanksjoner har samme effekt som høy beskyttelsestoll for russisk-produserte varer. Det har ført til initiativ på flere områder for å erstatte varer som før ble importert fra Vesten, først og fremst gjelder det populære forbruksvarer. Regionale eller øst-asiatiske produsenter har tatt over.  

Samtidig intensiveres samarbeidet med naboer på alle områder for handel, bank -og finans, men også i felles investeringer i Sibir. Kina betaler ikke lenger i US-dollar, men med yuan eller rubel for russisk olje, som Moskva så igjen bruker på import fra Kina. Bekymring over varig tap av russiske markeder til konkurrenter i øst fører også til at tyske bedriftsledere og kolleger i andre EU-land nå sier at `det er på høy tid å stoppe sanksjonene`. En representant for produsentene av Knorr-bremser, Heinz Hermann Thiele, sa det på møte i St Petersburg for økonomisk samarbeid i juni 2015. `Hvorvidt europeiske investorer likevel få tilbake sine gamle maktposisjoner i Russland etter stans i sanksjonene og løsning av Ukraina-krisen er det vanskelig å bedømme`, sier også Matthias Diermeier i IW i Köln, sist sommer til økonomi-bladet: Deutsche Wirtschaftsnachrichten.

Øst-utvalget for tysk økonomi fra 1952 er et fellesorgan for tyske forretningsinteresser i Øst-Europa. 17/12-15 meldte utvalget at EU-sanksjonene gir nedgang i eksport for sine bedrifter på 6,5 milliarder euro i 2014, 8,5 milliarder i 2015. Eckhard Cordes, som leder østutvalget ber nå inntrengende om å fjerne sanksjonene: »Når den russiske regjeringen i det siste har signalisert avspenning, er det skuffende å se form og metode på vedtak fra EUs regjerings-sjefer om å forlenge sanksjonene i 6 nye måneder uten åpen debatt. Disse politikerne ser helt bort fra Minsk II-avtalene mellom Russland, Ukraina og EU i februar 2015. Kiev-Ukraina er forpliktet til å yte avgjørende med en forfatningsreform som betyr mer lokal-demokrati. Men på dette området kan vi knapt se noen framgang«. 

Oversatt av Per Lothar Lindtner, 25/12-15. Kilde: JW/Rainer Rupp, 19/12-15.  

Website Builder drives av  Vistaprint