Nordahl Grieg Fredsfond - FRED - BASISINTEKT, KARBONBALANSE og KLIMA


Åpen uenighet mellom USA og Sør Korea om holdning til Nord Korea: Sørkoreansk håp om at OL vil føre til bedre forbindelser mellom Nord og Sør Korea.

I flere uker har Sør Koreas Moon-regjering arbeidet hardt diplomatisk for å kunne presentere vinter-OL som et nytt skritt for bedre forbindelser og nye muligheter i samarbeidet mellom de to statene på Korea-halvøya.

Tidligere ville USA for enhver pris unngå at det kom fram åpen uenighet med Sør Korea om saken. Nå er det overtydelig at diplomatiet mellom de to Korea-statene irriterer den US-administrasjonen og har fått den over på en konfronterende linje også i overfor Sør Koreas Moon-regjering.

Der sørkoreanerne ser muligheter for framgang i forbindelsene, er visepresident Mike Pence opptatt av å forverre mulighetene. Sør Korea søker diplomati gjennom vinter-OL. Pence bruker dem som påskudd for sanksjoner, dårlig stemning og krigsforberedelser.

Denne åpne uenigheten kaster en lang mørk skygge over OL, der Sør Korea både må takle besøket fra USAs visepresident Pence. Samtidig må Moon prøve å hindre Pence fra å gjøre alt han kan for å ødelegge de to koreanske statenes diplomatiske fredsanstrengelser. 
  
Per Lothar Lindtner, 9/2-2018. Kilde: Antiwar, Jason Ditz, 8/2-2018..
 

Jason Ditz, Antiwar, 1/9-2017: Putin advarer mot stillstand i diplomatisk kontakt mellom USA og Nord-Korea. Risiko for større konflikt øker. Samtaler, ikke provokasjoner nå!

I nytt utspill fra den russiske regjeringen advarer president Putin. Han mener fortsatt mangel på dialog mellom Nord-Korea og USA er farlig. Situasjonen nærmer seg det stupet da det hele går over til en »stor-skala-konflikt«  mellom de to partene.
   
Putin kritiserer begge sider, men er særlig kritisk er han mot USAs kurs og sier at amerikanerne nå er nødt til å ta initiativ til å starte opp direkte samtaler. Han legger til at »provokasjoner, press og krigersk og offensiv retorikk fører ingensteds«.

Russerne er spesielt bekymret for muligheten for en krig på Korea-halvøyen fordi de utvilsomt vil bli overstrømmet av flyktninger fra en sånn konflikt. Putin insisterte på at det er »fruktesløst«  å prøve å stanse Nord-Koreas atom-program bare med tøff tale og ytre press.
Utenriksminister Sergei Lavrov fulgte opp. Han framhevet at det som nå skjer bare gjør det enda mer sannsynlig at en krig kan bryte ut. Det trengs derfor initiativ for å unngå nettopp det. Russland, Kina og Sør-Korea har alle anbefalt diplomati overfor Nord-Korea, men president Trump har insistert på at samtaler ikke er rette svaret.

Jason Ditz, Antiwar, 1. September 2017. Oversettelse: Per Lothar Lindtner, 2/9-2017. 


Nord-Korea har gjennomført en vellykket test av hydrogenbombe:

Det meldes fra den kinesiske portalen German.china.org om den nordkoreanske prøvesprengningen: Nord-Korea har gjennomført en vellykket prøvesprengning av en vannstoffbombe. Slik lyder den offisielle erklæringen fra Pyongyang 6/1-2016. Japan og Sør-Korea vil ha sanksjoner mot `trusselen`.

På den nordkoreansk TV annonserer en journalist om vellykket prøvesprengning.

Fra Pyongyang meldes samtidig, 6/1-16, at Nord-Korea ikke vil ta i bruk a-våpen om landet ikke blir angrepet først. Den vellykkete prøven betyr at Nord-Korea er en mektig atomvåpen-makt. Nord-Koreas nyhetsbyrå, KCNA, meldte at statssjef Kim Jong-un beordret testen på hydrogen-bomben, 15/12-2015, og ga den siste ordren, 3/1-2016.

I erklæringen het det at hydrogenbomben er utviklet av Nord-Koreas på egen hånd. Målet var å beskytte landet mot atomtrusselen fra motstanderne som ledes av USA. Dette var tiltak for å forsvare landets suverenitet og styrke sikkerheten i regionen.
 
`I tilfelle USA ikke vil fortsette med sin fiendtlige politikk mot Nord-Korea, vil Nord-Korea bygge ut sitt a-våpen-program`. Kim Jong-un, arkivfoto. 

Rett før den offisielle meldingen kom fra Pyongyang, ble et jordskjelv på 4,9 registrert, like ved testområdet Punggye Ri, i nordøst-Korea. Også i nord-øst-kinesiske Jilin var skjelvet merkbart. Sør-koranske Yonhap meldte at `jordskjelvet svært sannsynlig var kunstig resultat  av en a-våpen-test. President Geun Park innkalte samtidig det nasjonale sikkerhetsrådet og sa at `Nord-Koreas prøvesprengning var en provokasjon og klar krenking av FN-resolusjoner`. Også Japans statsminister Shinzo Abe kritiserte testen heftig og betegnet framgangsmåten som en `alvorlig trussel mot Japan`. Japans Kyodo siterte en regjeringstalsperson, som truet med flere nye sanksjoner mot nabolandet.

»Kina står fast på kravet om en a-våpenfri Korea-halvøy, ikke-spredning, fred og stabilitet«, het det i erklæringen fra Kinas utenriksminister, 6/1-2016. Kina vil løse utfordringene på en  vennligsinnet måte gjennom fredssamtaler. Kina ber Nord-Korea holde løftet om å bygge ned sine a-våpen og unngå enhver holdning som kan føre til eskalering av situasjonen.

Nord-Korea har allerede gjennomført underjordiske tester i 2006, 2009 og 2013. Alle fant sted på testområdet Punggye Ri. FNs sikkerhetsråd reagerte som før med å vedta `sanksjoner mot kommunist-regimet i Pyongyang`.

Per Lothar Lindtner, 13/1-2016. Kilde: uz/ German.china.org, 6/1-2016.                        
 

Website Builder drives av  Vistaprint