Nordahl Grieg Fredsfond - FRED - BASISINTEKT, KARBONBALANSE og KLIMA
Antiwar.com. F.A.Q. følger opp fredssaken hver dag. Som i valgåret også er en hovedsak i USA. Det er på tide at norske kvinner og menn stiller fred som et hovedkrav. 

USAs UD: Vi har aldri rustet opp kurderne: President Erdogan tok opp økende konflikter mellom Tyrkia og USA omkring den pågående borgerkrigen i Syria. Han sa til journalister at han konfronterte president Obama for flere måneder siden om flere våpenleveranser til Nord-Syria, den ene halvparten gikk til kurderne i Syria den andre til IS. 

Sannsynligvis var det snakk om flyslipp over Nord-Syria fra USA i oktober 2015, den første indikasjon på at IS ikke bare hadde mottatt enorme mengder våpen, men Erdogans kommentarer ga inntrykk av at det var en målrettet operasjon for å ruste opp IS.

USAs UD insisterte i sitt svar på at de aldri hadde væpnet syriske kurdere. Det er god grunn til å notere seg at de totalt ignorerte den mye verre anklagen om at de hadde forsynt IS med våpen og heller ikke sa noe i retning av at Erdogans uttalelse var en direkte løgn.

Flyslippene i oktober 2015 skulle formelt sett til den syrisk-arabiske koalisjonen, en fraksjon som består av små-grupper, men er dominert av det kurdiske YPG, som bekreftet at de hadde mottatt våpen fra flyslippet. Dette var like etter at Russland etter oppfordring fra regjeringen i Damaskus ga Syria-regjeringen luftstøtte.

IS hadde selvsagt rikelig med US-våpen, men det antas at det vanligvis skyldtes erobringer i irakiske landsbyer og plyndring av det som var igjen etter at irakiske tropper trakk seg ut. Tyrkia er selv involvert i flere skandaler rundt handel med olje med våpen til og fra IS. 

Per Lothar Lindtner, 8/3-2016. Kilde: Jason Ditz, 19/2-2016. Siste artikler fra Jason Ditz: ISIS Bombs Homs, Damascus, Over 100 killed, 21/2-2016. - Iraqi Tribesmen Clash with ISIS in Fallujah, 19/2-2016. - New Kurdish Militant Group Claims Credit for Turkey Bombing, 19/2-16. - Syrian Kurds seize ISIS town of Shahdadi, 19/2. - US rejects Turkish demand to cut ties with kurds, 19/2-16.
  

Kurdere i kamp mot statsterror:

Demonstrasjon mot Erdogans krigspolitikk i Düsseldorf med 20 000 deltakere. Framgang i kamp mot IS i Syria. Føderasjonen av kurdiske forbund i Tyskland, yek.kom e.V. skiftet navn til NAV-DEM e.V. i 2014.

I løpet av de siste 2 år har flere av utfordringene i organisatoriske strukturer vært drøftet av medlemmer i kurdiske organer. Det er bakgrunn for vedtak på årsmøtet i yek.kom, Dortmund 21.-22./6-2014 om ny organisasjonsmodell. I tillegg til politisk fornyelse ble navn endret fra føderasjonen av kurdiske foreninger i Tyskland, yek-kom, til demokratisk-sosialt sentrum for kurderne i Tyskland; Navenda Civaka Demokratîk ya Kurdên li Almanya; nav-dem. 800 utsendinger deltok i selve vedtaket om denne nye strukturen.
 
Protesten som nye nav-dem organiserte sammen med venstreorienterte tyrkiske og alevittiske forbund rettet seg også mot taushet fra Tysklands regjering om statsterroren i Tyrkia. Den ser vi i EU-tysk reaksjon på Erdogans hjelp til EUs `Festung-Europa`; dvs gigantiske subsidier til Tyrkia-regjeringen for å `stanse flyktningene`, presentert som tyrkisk `hjelp til flyktninger der de er`........   
         
Morder Erdogan` gjallet rop 26/12-15 fra tusenvis av demonstranter gjennom Düsseldorf. 20 000, i hovedsak kurdere protesterte mot Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogani Düsseldorf, Nordrhein-Westfalen: Stans Tyrkias krig mot sitt eget folk, kurderne! Foto: Caroline Seidel/dpa-Bildfunk.

Mens portforbud i metropolen Diyarbakirs gamleby går inn i 4. uke, fortsetter beleiringen av Cizre, Silopi og Nusaybin på 3. Uke. Disse byene ligger på grensen til Syria i sør-øst, tett ved grensen til Syria og Irak. Med panservogner og artilleri ble mange menneskeboliger lagt i grus og 200 000 drevet på flukt av `NATO-forsvaret` i Tyrkia.

Tyske medier sendte ukritisk og uten motforestillinger propaganda-meldinger fra Tyrkias statlige nyhetsbyrå Anadolu, som meldte om `offensiv som eliminerte over 200 PKK-krigere`. I realiteten var de fleste drepte sivile, for til nå har ikke geriljaen til Kurdistans Arbeiderparti, PKK, vært aktiv der. 26/12-15 ble et eldre ektepar i Cizre skutt mens de viste hvitt flagg for å få datterdatter, et 3 måneder gammelt spebarn, til sykehus, skadet etter politiets beskytning av familiens bolig. Spebarn og bestefar på 73 år, ble drept og bestemor hardt skadd. Samme kveld skytes og drepes en 75-år-gammel `terrorist` av tyrkiske spesialstyrker i Silopi.

Lokale selvforsvarsgrupper meldte 27/12 om ødeleggelsen av 2 panservogner i Cizre. Flere politfolk og soldater omkom i forsøk på å trenge seg inn i byområder som var beskyttet med barrikader og skyttergraver. Forsvaret av selvstyrte bydeler var fram til nå styrt av YDG-H,  PKKs ungdomsorganisasjon. 27/12-15 meldes fra kurdisk side at sivile forsvarsenheter nå dannes med forkortelsen YPS i Cizre og Nusaybin.Forbildet for disse lokale folkerådene er YPG/YPJ i Rojava, der ungdom og kvinnenes eget folkeforsvar i lang tid har praktisert selv-forvaltning og selvforsvarsgrupper på den syriske siden av grensen.  
 
Kurdere som protesterte mot Tyrkias myrderier i Düsseldorf møtes av spesiell tysk gjestfrihet, lørdag, 26/12-15: «Dere er velkommen, men vi synes det er uhøflig og respektløst av dere å demonstrere i dag». Foto: Caroline Seidel/dpa-Bildfunk.

I nordlige delene av Syria erobret `syriske demokratiske stridskreftene`, ledet av US-airforce, områder i kamp mot IS-styrker. Alliansen av arabiske og kristelig-assyriske, ledet av YPG, erobret 26/12-15 Tishrin-demningen ved Eufrat, 70 km sørvest for byen Kobanê. Slik brytes transitt-ruten for IS mellom IS-senteret Ar-Raqqah og grensebyen til Tyrkia,Jarabulus. Da  demningen var tatt, gikk YPG over elven. Tyrkia-regjeringen hadde på forhånd karakterisert `kurdisk passering av Eufrat i retning vest` som sin røde linje for å gripe inn militært i Syria.

Oversatt av Per Lothar Lindtner, 16/1-2016. Kilde: JW/Nick Brauns, 28/12-15.

Website Builder drives av  Vistaprint