Nordahl Grieg Fredsfond - FRED - BASISINTEKT, KARBONBALANSE og KLIMA


Enhetsfront mot Tyrkia:

Kurdiske YPG-enheter overgir sin kontrollerte bydel i Aleppo til regjeringstroppene. Tyrkia bombarderer hjelpekonvoi til Afrin.

 En utbrent lastebil fra hjelpekonvoien til Afrin som er blitt beskutt av tyrkiske tropper. Foto: Uncredited/ SANA/dpa.

Regjeringen i Damaskus har latt frivillig-milits reise til Afrin i Nordvest-Syria. Utfra en avtale mellom regjeringen i Syria og kurdiske YPG/YPJ-enheter skal disse frivillige gå inn i forsvaret av regionen Afrin på grensen til Tyrkia i nord-Syria, som i 5 uker har vært under angrep fra Tyrkia-arméen og leiesoldater i den »frie syriske armé«, FSA. I sentrum av Afrin-byen ble ankomsten til »nasjonale forsvarskrefter« feiret stort. Demonstranter bar bilder av Syrias president Bashar al-Assad og kurderlederen Abdullah Öcalan, som er arrestert i Tyrkia. 
Også i bydelen Sheikh Maqsood i Øst-Aleppo, der flertallet av innbyggerne er kurdere, har regjeringskrefter rykket inn, 22/2-2018. »På grunn av vestmaktenes taushet om barbariske angrep mot Afrin har vi trukket alle YPG og YPJ-enheter fra Aleppo til Afrin for å være med i forsvaret av Afrin-regionen«. Slik begrunner YPG-kommandantene hvorfor de har overlatt styringen av Sheikh Maqsood til regjeringsstyrker. Bydelen har vært under kurdisk kontroll siden 2011.

Uten å være påvirket av en slik intern syrisk allianse fortsatte den tyrkiske arméen med luft- og bakkeangrep mot Afrin. Som følge av bombeangrep på et dusin kjøretøy i en hjelpekonvoi 15 km sørøst for Afrin-byen ble en sivil drept 23/2-18 og over 10 alvorlig skadet. De tyrkiske styrkene publiserte samme dag flyfoto av angrepene og sa »det var en terrorkonvoi fra PKK, YPG og IS«.
 
Hvordan propaganda manipulerer med bilder og gjør sivil til krigere, går tydelig fram av fotos som sendes ut av stor-tyrkiske FSA-brigade »Mehmet der Eroberer«. Et foto viser en kvinne i sivile klær som slepes av de tyrkiske leiekrigerne i FSA. På et annet bilde ser vi en fangetatt kvinnelig YPJ-aktivist i militære klær. Mens den tyrkiske regjeringen hevder at det ennå ikke er drept en eneste sivilist, oppgir helserådet i Afrin antallet sivile drepte til 176 i løpet av de første 34 dagene av denne tyrkiske angrepskrigen.

Nick Brauns, JW, 24/2-2018. Oversettelse, Per Lothar Lindtner, 27/2-2018.   
 

Website Builder drives av  Vistaprint