Nordahl Grieg Fredsfond - FRED - BASISINTEKT, KARBONBALANSE og KLIMA

Nærmere 100 000 sovjetiske krigsfanger var slaver i Norge under krigen. Rundt 13 000 av dem var med på å bygge Nordlandsbanen. På den 14 mil lange strekningen fra Mo i Rana til Fauske samarbeidet Norges Statsbaner (NSB) med de tyske okkupantene.

I Fangene som forsvant forteller Bjørn Westlie den brutale historien om NSBs utnyttelse av de sovjetiske slavearbeiderne, der tusenvis av fanger døde - for siden å bli glemt.

Etter krigen ble fangenes skjebne knapt omtalt i NSBs egen historie og minnene etter dem utslettet. Hvordan kan det ha seg at bare én av NSBs sentrale ledere ble etterforsket etter krigen for samarbeidet med okkupantene?Aktuell anti-krigsbok .Tause mordere. tar for seg våpentyper som varer og skader .evig. og som rammer langt flere sivile enn soldater. Det er våpen som ligger og venter på sine ofre, som landminer og klase-ammunisjon, det gjelder kjemiske stoffer som dioksiner i Agent Orange, radioaktiv uran i granathoder, fosfor og andre stoffer som fører til forurensing, forgiftninger og død. Journalist Jan Tystad har i en årrekke besøkt krigssoner og tidligere krigsskueplasser og møtt ofrene for disse våpnene. Ofrenes egne historier er bokens hovedtema. Boken er et angrep på politikere og våpenprodusenter som tillater bruk av slike våpen, og som aldri rydder opp etter segWebsite Builder drives av  Vistaprint