Nordahl Grieg Fredsfond - FRED - BASISINTEKT, KARBONBALANSE og KLIMA

Autonomi i Kaukasus

Knut Vidar Paulsen

De autonome republikkene Sør-Ossetia og Abkhasia i Georgia erklærte seg som selvstendige fra Georgia under de siste årene da Sovjet-Unionen ennå eksisterte. Når Abkhasia brøt ut i begynnelsen på 90-tallet sluttet et antall bevæpnede grupper fra andre kaukasiske minoritetsfolk seg til utbruddet.

Det georgiske samfunnet reagerte ved å sende klan-ledede militære grupperinger for å kue utbryterne. Dette førte til krig som kostet ett tusentall osseter og cirka 20 000 innbyggere i Abkhasia livet.
Samtidig havnet halve Abkhasias befolkninger som flyktninger i Georgia.

Etter våpenhvileavtalen 1992 respektive 1994 har nærværet av fredsbevarende tropper fra Russland vært helt avgjørende for at krigen ikke blusset opp på nytt.

Georgias tidligere trussel om å anvende vold mot Abkhasia og Sør-Ossetia har gjort befolkningen der enda mer negative til tanken om en gjenforening.

I 1999 forpliktet Russland seg til å fraflytte sine militærbaser fra Sovjetårene (utenom de fredsbevarende styrkene) og stengte sin siste base i 2007.

3. april 2008: NATO sier at Georgia og Ukraina i framtiden kan bli medlemmer av forsvarspakten.

16. april 2008: Putin beordrer nærmere russiske relasjoner til Abkhasia og Sør-Ossetia.

31. mai 2008: Putin uttaler støtte for et georgisk tilbud å gi Abkhasia økt selvstyre men ikke selvstendighet.

Georgias toppmoderne våpen som de har fått fra USA og USA og Israel og er importert fra Ukraina førte til Georgias stridsvogner den 8. august 2008 utførte anfall på Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali. Russiske kampfly angrep så mål i Georgia.
9. august: Georgias president Micheil Saakasjvili sier at landet offisielt er i krig og regjeringen innførte unntakstilstand. Abkhasia innleder en militær operasjon mot georgiske styrker i Abkhasia. Russiske, sørossetiske og abkhasiske styrker sto da mot georgisk militære.

10. august. Georgia sier å dra tilbake sine styrker fra Sør-Ossetia. Russland nekter å akseptere en våpenhvile om ikke Georgia lover å aldri mer angripe Sør-Ossetia.

11. august. Russiske tropper åpner en annen front og rykker fra Abkhasia fram til byen Senaki omkring fire mil inn i landet.
Etter at Moskva tok kontroll over Sør-Ossetia ble det oppgitt at byen Gori i Georgia også var inntatt. Russiske myndigheter nektet for det.

Georgia skrev 11. august under en fredsavtale med løfte om ildopphør, i nærvær av Frankrike og Finlands utenriksministre.
Kilder: Svenska Dagbladet 11. og 12. august. 
 
Fakta:

Sør-Ossetia antall innbyggere ca. 70 000. To tredjedeler av dem er ossetere som stammer fra asiatiske folk som innvandret til området for flere hundre år siden. Under 30 prosent av innbyggerne var georgiere. Kilde Aftenposten   9. august 2008.

Georgia antall georgiere knapt fire millioner, som utgjør omkring 80 prosent av befolkningen, men det er også megrelier, svaner og lazer som snakker språk som står georgisk nære. Imerelierna, gurierna og adzjarerna har georgisk som morsmål men enda egne identiteter, adzjarerna da de av tradisjon vært muslimer til forskjell fra de kristne georgerne.  Dessuten lever her noen hundre tusen armenier, azerier, osseter og tiotusentals abkhasier og greker og noen andre mindre folkeslag. I tillegg kommer innflyttede russere og ukrainere. Kilde: Svenska Dagbladet 11. august 2008.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Website Builder drives av  Vistaprint