Nordahl Grieg Fredsfond - Stiftelsen Natur og Kultur

Sør-koreanere protesterer mot USAs installering av rakettskjold. Flere ti-talls skadet.

Massiv politi-vold satt inn forå jage vekk protestanter. 

Tusenvis politi-folk jaget vekk demonstranter mot USAs installering av THAAD; et rakett-system som skal installeres ved en landsby i et sør-koreansk landbruksområde. Motstand har vokst til masseprotester etter at regjeringen sa ja til USA.kravet om 4 nye utskytingsramper for Thaad; Terminal High Altitude Area Defense; et US-amerikansk navn på »rakettskjoldet«, som samtidig skal etableres i Polen og Romania, trass i protester også der. Thaad består av et avansert radar-system, som angivelig skal oppdage fiendtlige raketter. Det består dessuten av flyttbare rakettramper og oppleves av Russland, Kina og Nord-Korea som offensiv trussel.

 Nå blir det installert på en tidligere golfbane i et område som før var positivt innstilt til USAs militær-apparat. Den avgåtte regjeringen regnet med støtte til stasjonering der. Men i stedet viser det seg at lokalbefolkningen nå er i opprør. Den frykter at USA-basen vil gjøre området til angrepsmål i tilfelle krig.

President Moon vant presidentvalget fordi han gikk imot THAAD-installering av THAAD, men under  hardt press fra USAs og egne militære for å opptre tøft mot Nord-Korea har han gitt etter for deres krav om flere rakett-installeringer. .

For å kvele protester gikk politiet massivt til verks i all hast. Det utløste fysisk vold. Minst 38 er meldt alvorlig skadete, herunder også noen politifolk. Representanter for myndighetene sier de er fast innstilt på å rense området for demonstranter for å åpne vei for rask installering av det kontroversielle »rakettskjoldet«. 

Jason Ditz, Antiwar, 6/9-2017. Oversettelse, Per Lothar Lindtner, 7/9-2017.     


Sør-Korea: `Å kjempe er vår eneste mulighet`.

Ifølge Hankyoreh, eneste sør-koreanske avis som er uavhengig av storkonsern, har den høyre-konservative presidenten i landet sendt nyttårshilsen til fagforeningsleder Han Sang Gyun, som er politisk fange. Presidenten ønsker den politiske fangen `lykke og framgang`. Lederen for KCTU, det nest største fagforbundet i Sør-Korea, ble arrestert 10/12-15, og er nå siktet for å `stå bak voldelige manifestasjoner mot regjeringen`.

15/11-15 ble 30 mennesker skadet i Seoul under masseprotestene mot ungdomsarbeidsløshet og arbeidsmarkedspolitikken under president Park Geun-hye. De fleste ofrene sto på utsiden av demonstrasjonen, da politiet slo til brutalt. En av demonstrantene var en tilreisende bonde. Han ligger fortsatt i koma etter å ha blitt alvorlig skadet av politiets vannkanon.

Forslaget fra president Park medio september betyr `tredelt forverring` av arbeidsforholdene og tvinger enda flere, primært ungdom, over i dårlig betalte jobber, frykter KCTU, som derfor står svært langt fra `3-partsmodellen` fra en høyrevridd regjering, det gule forbundet KEF og det største forbundet for arbeidstakere FKTU. Ifølge avtalen skal arbeidere, som sjefene deres mener gjør for lite, kunne sparkes lettere og fristen for fast ansettelse av vikarierende time-arbeidere, skal i den nye sør-koreanske `arbeidsmiljøloven` dobles, fra 1 til 2 år.

Regjering og arbeidskraftkjøpere sier lovendringene vil stimulere til nyansettelser. KCTU er redd for at unge arbeidssøkere vil spilles ut mot fast ansatte.  I streike-opprop peker KCTU på at hundretusener unge sørkoreanere ikke er fast ansatt og i dag må nøye seg med dårlig betalte og usikre jobber. Det gjelder også nyutdannete med høyskole -og universitetsutdanning, som er på jakt etter jobb.

For å unngå fengsling, overnattet fagforeningsleder Han Sang Gyun i KCTU-kontorene den siste måneden før den store demonstrasjonen, 15/11-15. Statens sikkerhetsorganer hadde ham i kikkerten, trolig fra 2009, da han ledet en 77-dagers streik mot oppsigelser ved Ssangyong Motors. Da arbeiderne okkuperte fabrikken, gikk politiet til stormangrep mot fabrikkområdet, 4/8-2009. Over 100 av 600 arbeidere som deltok i okkupasjon, ble hardt skadet. I løpet av de 3 årene Han Sang Gyun var fengslet, døde 28 fabrikk-okkupanter, deriblant 2 arbeidere som ble skutt ned fra fabrikk-taket med en vannkanon. 

Etter å ha marsjert i spissen for demonstrasjonstoget, 15/11-15, søkte fagforeningslederen Han Sang Gyun tilflukt i Jogye-tempelet i Seoul, som så ble omringet av flere tusen sør-koreanske beredskapstropper. Etter trusler om å hente fagforeningslederen ut med makt, meldte han seg frivillig til statsmakten, 10/12-2015.

Han Sang Gyun oppfordret samtidig tilhengerne til ikke å la seg dupere av ideologien om `sosialt partnerskap`, og ropte: `Å kjempe er vår eneste mulighet!`.
Oversatt av Per Lothar Lindtner, 13/1-2016. Kilde: Zeitung vum Lëtzebuerger Vollek, 26/12-15.

Website Builder drives av  Vistaprint